MARAMURES

Traditii care s-au pastrat in satele din Maramures

Individualitatea pregnanta a vailor din muntii aflati in nord-vestul Transilvaniei este legendara. Locuitorii acestor vai se trag din Daci. Independenta statului acestora a avut o perioada de maxima inflorire in timpul domniei lui Decebal in primul secol d. Hr., inainte de cucerirea romana. Au urmat apoi valuri succesive de migratii.

Un stil de viata unic

In ciuda vitregiilor, locuitorii acestor sate si-au pastrat vii traditiile si folclorul. Astazi puteti vizita aceste locuri si puteti admira stilul unic de viata al oamenilor de aici. In putine alte regiuni ale Europei s-a dezvoltat o cultura rurala atat de puternica.

Basmale traditionale purtate in timpul unei ceremonii religioase

O mostenire folclorica

Agricultura a constituit intotdeauna elementul de baza care a asigurat existenta locuitorilor de la munte. Acest lucru se reflecta in traditiile locale, de exemplu in festivalurile care se desfasoara in lunile aprilie, mai, august si decembrie.

Festivalul din decembrie are loc la Sighetu Marmatiei, iar in cadrul lui au loc parazi costumate. Puteti vedea acolo interesante masti reprezentand animale.

Sighetu Marmatiei

Sighetu Marmatiei este un oras tipic Maramuresului, faimos datorita targurilor sale, datorita costumelor populare si atmosferei pline de viata.

Printre exponatele Muzeului Maramuresului exista numeroase masti de carnaval. De aici se poate ajunge usor cu masina la statiunea montana Borsa si in sate cum ar fi Bogdan-Voda si Rozavlea, vestite datorita arhitecturii in lemn.

 

 

Creativitatea se oglindeste in obiectele de lemn si in costume

Maiestria cu care este cioplit lemnul este trasatura caracteristica a mestesugurilor din Maramures. Cea mai reprezentativa caracteristica a satelor din Maramures sunt bisericile cu clopotnita inalta si cu acoperis de sindrila. Unele dintre acestea dateaza din secolul al XIV-lea.

Biserica tipica din Maramures cu clopotnita inalta.

Foarte dezvoltat este si mestesugul brodatului costumelor traditionale. In dupa-amiezele de duminica, atat barbatii cat si femeile isi etaleaza costumele si danseaza, asa cum se face de veacuri.

Femeile poarta basmale colorate, fuste inflorate si cojoace negre de oaie. Barbatii poarta pantaloni negri si cojoace albe. De la un sat la altul exista diferente in ceea ce priveste costumele. Cea mai buna ocazie pentru a le admira sunt festivalurile care au loc de Pasti.

Excursii pe vai

Orasul Baia Mare se afla chiar in inima acestei regiuni. Datorita numeroasele sale hoteluri, acest oras este punctul de plecare al multor excursii. Una dintre cele mai apreciate este cea de la Surdesti, unde se afla cea mai inalta biserica de lemn din regiune.

O alta asemenea excursie se poate face la Sapanta, localitate faimoasa datorita "cimitirului vesel", ale carui monumente funerare cioplite, alaturi de epitafurile umoristice, contituie o celebrare a mortilor.

Cimitirul vesel din Sapanta - "pietrele sale funerare" sunt sculptate in lemn si descriu aspecte din viata decedatului. Aceste "pietre funerare" contin si epitafuri umoristice.